OKULUMUZUN TARİHÇESİ

13.06.2021 222

ÇİFTLİK ALİ RIZA KÖSE ORTAOKULU'NUN  TARİHÇESİ

 

     Çiftlik Beldesinin kurulduğu alan, ilk önceleri Medine Vakfı olarak işletilen bir çiftlik iken, sonradan Mısır Valisi Hidiv Abbas Paşa tarafından satın alınmış ve gelirleri de Mısır'daki fakirlere dağıtılmıştır. Daha sonra Ankara'da bulunan Tarımsal Başarılar Kooperatifinin eline geçen bu yerler   19 Eylül 1953 tarihinde tamamı 120.000 TL.'ye İncirköy halkına satılmıştır. Bu araziye yerleşen halk 35 yıl Kargı Köyü'ne bağlı olarak yaşamışlardır. 24 Ocak 1980 tarihinde Çiftlik  bölümü,  Kargı Köyü'nden ayrılarak müstakil bir köy olmuştur. Müstakil köy olunca okul açma gereği duyuldu. Milli Eğitim Müdürlüğü ve Köy Muhtarlığınca boş durmakta olan Or.Kop. Tesislerinin idari binası uygun bulunarak burada geçici olarak okul açılması için ilgili yerlere müracaatta bulunuldu. Okul açılması kararının onaylanması ile  Çiftlik Köyü İlkokulu 23 Ekim 1989 tarihinde  91 öğrenci ve 6 öğretmen ile Or. Kop. Tesislerinde eğitim öğretime başlamıştır.

 

        Bir taraftan okulun eksiklikleri tamamlanmaya çalışılırken bir taraftan da kalıcı okul yeri temini ve yapımı için girişimler sürdürülmüştür. Okul yeri araması köy muhtarlığı ve okul müdürlüğünce sürdürülmüş müstakil tapulu yer bulunamadığı için daha önce müşterek tapulu yerlerden okul yeri olarak ayrılan şimdiki okul yerine karar kılınmıştır.


        Bu arada Ali Rıza Köse isimli hayırsever, okula maddi yardım konusunda söz vermiş, Valiliğin şifahi emri ile %60'ı Ali Rıza Köse, %30'u devlet ve %10'u köy katkısı ile okulun yapımı için protokol yapılarak Milli Eğitim'in verdiği 350 m2'lik bina projesi ile 20 Mart 1991 tarihinde inşaata başlanmıştır. Tapu olmadığı gerekçesi ile devlet yardımı alınamamış, inşaat Ali Rıza Köse'nin taahhütünden fazla destekleriyle  ve köylü işbirliği ile sürdürülmüş ve tamamlanmıştır.          14.02.1992 tarihinde okulumuzun adı Çiftlik Ali Rıza Köse İlkokulu olmuştur.

       1993 yılında binada çatı olmadığından ,üst kısmından su aldığı için çatı yapımı konusunda  Milli Eğitim Müdürlüğüne  müracaat edilmiş ve çatı yapımı için girişimde bulunulmuştur. 1997 yılında Türkiye'de 8 yıllık eğitime geçiş hazırlıkları yapıldığı ve  köyün gelişmekte olduğu göz önüne alınarak, okul müdürlüğü ve köy muhtarlığınca Milli Eğitime müracaat edilerek çatıya ayrılan ödenek ile  köyün de katkılarıyla 2. katın inşaatı ve sıvası yapılmıştır.1997 yılında okulumuz 8 yıllık ilköğretim okuluna dönüştürülmüştür. Devlet köylü işbirliği ile çatı, elektrik, su tesisatı, kapı, pencere ve taban döşemeleri bitirilmiştir. 1997-1998 öğretim yılında 6. sınıfa öğrenci kabul edilmiştir.
            Çiftlik' in , hızla gelişmesi, büyümesi, ekonomik olarak güçlenmesi ve nüfusun hızlı artması sonucu da 04.11.1998 yılında belediyelik olmuştur. Coğrafi olarak 3.615.000 metrekarelik geniş bir arazisi vardır. Yurdun dört bir yanından göç almaktadır. Artan nüfus nedeniyle Ali Rıza Köse Beyefendinin yaptırdığı bina yetersiz kalmış, ortaokul kısmı için ikinci bir bina yapımı gündeme gelmiştir. Okul-çevre ilişkileri sürekli sıcak tutularak yine  hayırsever arayışına girilmiş, İncirköy asıllı ve Çiftlik'te ikamet eden Emekli Öğretmen Numan DİRLİK Beyefendi gönüllü olmuştur. 464 metrekare alan üzerine  2. Blok inşaati başlamıştır. 1. kat İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yaptırılmış,  2. kat ve çatı ise Numan DİRLİK  tarafından tamamlanmıştır.  6-7-8. Sınıflar buraya taşınmıştır.

              8 Yıllık İlköğretim okulu olarak devam ederken,  6287 sayılı yasa ile zorunlu eğitim 4+4+4 yıllık kademelere ayrılmıştır. Birinci dört Çiftlik İlkokulu, İkinci dört Çiftlik Ortaokulu olmuştur. Hem ilkokul hem de ortaokul tek müdürlüğe bağlı iken, 16 Haziran 2016 tarihinde Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğünün teklifi ve Valilik Makamının OLUR' u ile Bağımsız İlkokul ve Bağımsız Ortaokula dönüşmüşlerdir. Bu tarihten itibaren 5,6,7,8. Sınıfların eğitim gördüğü bağımsız bir ortaokul olmuştur.

               17.08.2017 tarihinde Kargı Ortaokulu kapatılmış, öğretmen ve öğrencileri okulumuza aktarılmıştır. Okulumuza Çiftlik ve Kargı mahallelerinin öğrencileri gelmektedir.Okulumuz 2020-2021 öğretim yılı itibariyle 2 idareci, 16 Öğretmen ve 208 öğrenci ile eğitim-öğretime devam etmektedir.